R.I.P. Bram Laan

IMG_0860

Deze week kreeg ik het bericht dat muziekvriend Bram Laan is overleden. Zelden zoveel bevlogenheid meegemaakt in één manspersoon. Wat een warm mens, gitarist, zanger, componist. Je zult maar gitaarles van hem hebben gehad. In 2011 deed ie mee met de cd-presentatie van mijn album If Not Now, waarop hij meezingt in Falling Angel. Kippenvel.

Afgelopen zomer belde hij me. Over het album dat ie aan het afronden was en de teksten daarop die ik voor hem had geschreven. Hij vertelde toen ook dat hij ernstig ziek was. “Het ziet er niet goed uit, Karl. Maar ik heb nog zoveel inspiratie. Wil je nog voor me schrijven?” Hij vertelde over een van zijn favoriete boeken: The Famished Road van Ben Okri. Ik kocht het een week later. En leerde het verhaal kennen van Azaro, een ‘Abiku child’, ‘spirit child’. Een kindgeest, die er af en toe voor kiest om het rijk der geesten te verlaten en tot mens geboren te worden. Om op die manier de rijkdom van een mensenleven te proeven. De ontberingen langs die aardse weg en de hoofdbrekens over de zin van dat alles? Tja, die krijg je er dan wel gratis bij.

Waar ik kon, heb ik gelezen, wanneer ik kon, heb ik geschreven. Ik maakte een tekst in de taal van het boek. Halverwege oktober mailde ik hem Bram. Nu weet ik dat dat al te laat was. Het is erg snel gegaan.

En dus ter ere van Bram, met diepe buiging, hier mijn tekst voor hem. Want, hoe mooi zou het zijn als het ‘Abiku child’ Bram heeft gekozen om in geboren te worden?

————–
Abiku

I am a spirit child
In two worlds I reside
I ride the streams of light and dream
And I walk the streets of life

I come from sacred quarters
Someplace out of time and mind
Where gnomic spells and lizards dwell
Beneath indigo skies

I am a spirit child
I choose life from time to time
To know love and laughter
On sunny days with wine

To know war and hunger
The slaving and the cold
The ways of greed and poverty
The sacrifice for hope

Should you seek the sense time makes
Feel free to call my name

Abiku – Abiku – Abiku
I will sing you – will sing you – will sing you
The song of the road

I am a spirit child
The muse that moonlight brings
That makes you speak in melody
And tells your heart to sing

For years I’ve been a teacher
Silver strings I play
To show your hands how they can
Light up somebody’s day

Should you seek the sense time makes
Feel free to call my name

Abiku – Abiku – Abiku
I will sing you – will sing you – will sing you
The song of the road

Man’s relentless riddle
The search for better days
Which road has the answer at the end?
The riddle only answers
To those who care to face
That the road is the answer itself

I am a spirit child
My living days have turned
The Great King and my companions
They call for my return

Now my body’s aching
Its fibre worn and torn
I’m ready to go home and be
Born again once more