Over

 

Karl Adams is een Nederlandse liedjesschrijver, gitarist en zanger. [English bio]

Als gitarist/zanger begeleidde hij Liesbeth List, Rich Wyman (USA) en Ad Vanderveen. Maar hij werd uiteindelijk weer wat hij altijd al was: de zingende liedjesschrijver.

Karl proeft woorden. Hij schrijft, schrapt en schaaft. Al meer dan 30 jaar. Voor Karl zijn liedjes vrienden voor het leven. En hij hoopt dat zijn liedjes dat ook voor anderen zijn. Je staat er niet alleen voor.

Zonder omweg naar binnen, dat is het idee. Praatpoëzie. “Je brengt de poëzie weer terug in de muziek”, riep een radioman. Zijn teksten verraden een grote liefde voor de Nederlandse taal. “Zinnen die voor altijd bij me bijven”, vertrouwde iemand uit het publiek hem toe. Altijd vanuit de drang om iets te delen, altijd met een stuk van hemzelf. Inhoud geen bezwaar, het mag ergens over gaan. Zoeken, vinden, vriendschap, twijfel, contact. “Teksten die hout snijden”, volgens popmagazine Heaven. En hij merkt het keer op keer: hoe persoonlijker de liedjes, hoe meer de luisteraars zich er in terugvinden. Als het persoonlijk is, is het echt.

Zijn optredens staan bekend om hun intieme sfeer en grote verzameling verhalen. En niet zelden gaat zijn publiek van dichtbij in gesprek met de liedjesmeneer. Karls stem is verliefd op melodie, volop gedragen door zijn gitaarspel. Als hij opgaat in zijn spel heeft hij volgens het thuisfront ‘de blik’ (= kijkt vernietigend boos). Alles in dienst van het liedje.

Als je naar zijn liedjes luistert, is het alsof zijn wieg in the summer of ’69 ergens aan een westkust moet hebben gestaan. Engeland of USA, beide rekent hij goed.

Zijn album Windbreker (2014) werd overvallen met positieve reacties, waaronder die van 25 radiozenders in Nederlands en België. Rijk gevulde nederliedjes.

O ja: spreek Karl Adams vooral gewoon op zijn Nederlands uit, het is zijn echte naam  ;-)

recensies